2019-10_Jääkarusellifestivaali_tunnu

Klimatkarusellen snurrar vid Lojo sjö på Iskarusellfestivalen

Lojo, Aurlahti 21.-22.2.2020

Tack vare en innovativ klimatkarusell så förverkligas vinterfestivalen i Lojo. Lojo sjö, som är belägen 60 km från Helsingfors har inte varit isfri i slutet på februari sedan år 1925 - alltså nästan 100 år sedan. I år ger det isfria läget en extra utmaning för arrangörerna av iskarusellfestivalen, som arrangeras vecka 8 i Aurlax i Lojo. Det roliga och mångsidiga vinterevenemanget kommer trots det dåliga isläget ändå att förverkligas.  

Iskarusellfestivalen arrangerades första gången år 2018 och lockade då 15 000 besökare. I centrum var innovatören och skribenten Janne Käpylehtos iskaruseller, som sågats i isen på Lojo sjö. Käpylehto förverkligade flera iskaruseller där, bland annat världens största rekordkarusell. Planeringsarbetet för årets arrangemang har pågått i flera månader samtidigt som isprognoserna sett allt sämre och sämre ut.

witRxyOw.jpeg

Hoppa ombord på klimatkarusellen

på Lojo sjö

Nu är det säkert att isen inte kommer att vara tillräckligt tjock. Men en karusell kommer ändå att finnas. Uppfinnaren av iskarusellen, Janne Käpylehto, gav alltså inte upp trots bristen på is, utan innovatörens hjärnceller arbetade fram tanken om en klimatkarusell istället, som snurrar på sjön – och som man kan åka i.

Pontonkarusellen med en diameter på 15 meter kommer att byggas i Aurlax för iskarusellfestivalen. Karusellen byggs utav 42 flytande pontoner, finskt virke och solpaneler. Karusellen snurrar med hjälp av två elmotorer, vilka får ström av solpanelerna som monteras på karusellen. Karusellen använder sig alltså av förnyelsebar energi som alstras på plats. Ombord ryms c:a 30 personer åt gången. I karusellen finns även djur snidade i trä som barnen kan sitta på.

  • Ända från början har tanken med iskarusellerna varit att påminna om klimatförändringen: att ta tag i en utmaning med innovativ iver, så att iskarusellerna kan förverkligas även i fortsättningen. Nu påminner den historiskt sett usla vintern oss väldigt konkret om detta. Innovationerna är synligt närvarande igen. Karusellen kommer att snurra i Aurlax, oberoende av isläget, berättar innovatören Janne Käpylehto.

 

På klimatkarusellen kommer bland annat Ville Haapasalo leda världens första snurrande fisketävling. Vi kommer även att få beskåda en vacker vigselförrättning då ett finskt-israeliskt brudpar kommer att vigas under finaldagen på lördagen den 22.2 kl. 18, oberoende av väderlek.

 

Mycket att se och prova på för hela familjen

 

Evenemanget utlovar två snurriga dagar med program för hela familjen. Förutom fisketävlingen och vigseln så erbjuds musik, dans, djur, prinsessor, dockteater, tivolikarusell samt mat och dryck för alla smaklökar och åldrar.   

Lojo stad är arrangör för den kostnadsfria iskarusellfestivalen och den arrangeras i Aurlax i Lojo den 21–22.2.2020. Gratis inträde. Från Helsingfors tar man sig enklast dit genom att ta bussen från busstationen vid Kampen. Pohjolan Liikenne erbjuder en rabatt på bussbiljetter under festivalen som köps på förhand på internet.

 

Mer information och program: icecarouselfestival.fi

Mer information om iskaruseller: icecarousel.com

Lojo stad /Evita Malm / marknadsföringschef +358 44 374 4303 evita.malm@lohja.fi

Janne Käpylehto / innovatör +358 45 359 6945 janne.kapylehto@gmail.com

Visitlohja/ Minna Ermala /turismchef +358 44 374 1218 minna.ermala@lohja.fi